Waarom heeft lachen ook een positief effect op de fysieke ,mentale en sociale gezondheid?

Lachen is het beste medicijn, De gezondheidsvoordelen van lachen en humor.

Humor is aanstekelijk. Het geluid van een groep mensen die gezamenlijk lachen is veel aanstekelijker dan een gaap, een hoest of een nies. Als lachen gedeeld word verbind het mensen en vergroot het hun geluk en hun persoonlijke relatie. Maar lachen is ook de trigger voor gezonde lichamelijke veranderingen. Zo versterkt humor en lachen je immuun systeem, en het boost je energie level, het vermindert pijn gevoelens en beschermd je tegen de negatieve invloeden van stress. Maar het beste van alle aspecten van dit “medicijn” is wel dat lachen volledig gratis is, plezierig en gemakkelijk in gebruik. In dit artikel kijken we naar de verschillende gezonde aspecten van lachen:

lachen is een sterk medicijn voor lichaam en geest

Lachen is een sterk geneesmiddel bij stress, pijn en conflicten. Niets werkt sneller en betrouwbaarder om je lichaam en geest even terug in balans te brengen dan wat gezonde humor. Humor verlicht je lasten, inspireert, en zorgt voor een connectie met de mensen om je heen en houd je met twee voeten op de grond, gefocust en alert.
Met zo veel kracht om ons te helen en vernieuwde energie te geven, is de mogelijkheid om gemakkelijk en frequent te lachen een ongelofelijk voordeel bij het overwinnen van problemen, het verbeteren van je relatie, en het ondersteunen van je lichamelijke en emotionele gezondheid.

Lachen is goed voor je gezondheid

Lachen ontspant het gehele lichaam. Een goede lachbui verlicht lichamelijke spanningen en stress, en het laat zo je spieren in omspannen toestand tot wel 45 minuten erna. Lachen boost ook je immuun systeem. Lachen vermindert stress hormonen en vermeerdert immuun cellen en tegen infectie strijdende antilichamen, zo verbetert lachen je weerstand tegen ziektes.
Lachen triggert ook de vrijlating van endorfine, ons lichaam eigen “voel je goed’ stofje. Endorfine zorgt voor een algeheel goed gevoel en kan zo zelfs tijdelijk pijn verlichten. Lachen beschermd het hart, verbeterd de functie van bloedvaten en vergroot je doorbloeding, welke op zijn beurt je weer beschermd tegen hart infarcten en andere hart en vaatziekte. Hier nog even de voordelen op een rijtje:
Lichamelijke voordelen:
– Boost je immuun systeem
– Verlaagd stress hormonen
– Vermindert pijn
– Ontspant je spieren
– Voorkomt hart en vaatziekte
Mentale voordelen: 
– Brengt plezier in je leven
– Verlicht spanningen en angsten
– Verlicht stress
– Verbeterd je gemoedstoestand (stemming)
– Verbeterd je veerkracht 
Sociale voordelen:
– Versterkt je relatie’s
– Trekt mensen aan
– Verbeterd teamwork
– Vermindert conflicten
– Bevordert groep binding
Lachen en humor helpen je emotioneel gezond te blijven. Lachen zorgt er voor dat je je goed voelt. En dat goede gevoel dat je krijgt als je lacht draag je nog een hele tijd met je mee, ook als het lachen allang gestopt is. Humor helpt je een positieve en optimistische kijk te geven op moeilijke situatie’s, teleurstelling en verlies.
Maar lachen geeft je veel meer dan gewoon een rustpauze van verdriet en pijn, lachen geeft je de kracht om nieuwe bronnen van geluk en hoop te vinden. Zelf in de moeilijkste tijden kan een lachbui of zelfs een simpele glimlach een lange weg gaan om jezelf beter te laten voelen. En lachen is werkelijk aanstekelijk. Gewoon het geluid van gelach alleen kan je hersenen al voorbereidden om ook te lachen en in het plezier te mee te doen.

De link tussen lachen en mentale gezondheid

Lachen lost stressvolle emotie’s op. Je kunt je jezelf niet gespannen, boos of verdrietig voelen terwijl je lacht. Het helpt je te ontspannen en te herladen. het vermindert stress en verhoogd je energie, zo blijf je beter gefocust en bereik je meer. Humor verandert je perspectief, waardoor je situatie’s vaak realistischer bekijkt en in een minder bedreigend daglicht. Een humorvol perspectief creërd een psychologische afstand, waardoor je jezelf minder overweldigd voelt door situatie’s.

De sociale voordelen van humor en lachen

Humor en plezierige communicatie bekrachtigd onze relatie’s door positieve gevoelens te triggeren en zo onze emotionele band te versterken. Als we samen lachen creëren we een positieve band. Deze band vormt een sterke buffer tegen stress, zoals bij meningsverschillen en teleurstelling. En samen lachen is dan ook krachtiger als alleen, creëer dus mogelijkheden om samen te lachen zoals:

– Kijk een grappige film of tv serie.
– Bezoek eens het theater of een stand up komediant
– Deel een leuke grap of een grappig verhaal
– Kijk ook eens in boekenwinkel in de humor afdeling
– Ben de gastheer voor een spel avond met wat vrienden
– Speel met een huisdier
– Speel met kinderen
– Doe iets onnozels
– Maak tijd vrij voor leuke activiteiten zoals: bowling, min golf, karaoke etc.
Samen lachen is een van de meest effectieve middelen om een relatie vers en spannende te houden. Het delen van emotie’s breng kracht en lang leven naar een relatie, maar humor delen voegt hier ook nog een plezier, vitaliteit en veerkracht aan toe. Humor is een sterke en effectieve manier om wrok gevoelens, meningsverschillen en pijn te helen. Lachen verbind ons weer tijdens en na deze moeilijke tijden.
Meer humor en spel in je dagelijkse activiteiten te brengen kan de kwaliteit van je liefdes relaties, maar ook je connectie met collega’s, familie leden en vrienden vergroten. Humor en lachen gebruiken in een relatie geeft je onder andere de mogelijkheid om:
– Spontaner te zijn, humor haalt je uit je hoofd en in het nu.
– Je verdediging laten zaken. Humor helpt je vooroordelen, kritiek en twijfels te vergeten
– Verlaagd grenzen. Je angsten die je tegenhouden worden even opzij geschoven.
– Je ware gevoel te uiten. Diepe echte emoties worden toegelaten na de oppervlakte te komen

Breng meer humor en lachen in je leven

Wil je plezier mee brengen? Neem een huisdier…Veel van ons weten hoe plezierig het kan zijn ook met een pluizige vriend te spelen, en huisdieren zijn een belendende manier om meer plezier en humor in je leven te brengen, maar wist je ook dat het hebben van een huisdier goed is voor je mentale en lichamelijke gezondheid? Studies hebben aangetoond dat een huisdier je beschermen kan tegen depressie, stress en zelf hart en vaatziekte.

Lachen is je geboorterecht, en een natuurlijk deel van je instinct en dus je leven, sinds je geboorte. pasgeborenen beginnen al te lachen gedurende de eerste weken van hun leven en hebben complete lachbuien binnen enkele maanden dat ze geboren zijn. Maar zelf al ben je niet opgegroeid in een huishouden waar lachen een normale dagelijkse bezigheid was. Lachen kan je leren in elke fase van je leven.
Begin door speciale tijden te reserveren om humor en lachen in je leven te brengen, net zoals je dat zou doen voor te sporten. Uiteindelijk wil je lachen integreren als een deel van je dagelijkse reilen en zeilen en het een natuurlijk iets vinden in alles wat je doet. Hier zijn enkele manieren om te beginnen:
– Glimlach. Een glimlach is het begin van een lach! Net zoals lachen is ook een glimlach aanstekelijk. Pionieren in ” lach therapie” vinden dat het mogelijk is te lachen zonder dat er een humorvol evenement heeft plaatsgevonden. Het zelfde geldt voor glimlachen. Als je naar iemand kijkt of iets ziet wat je ook maar lichtelijk plezierig vind, glimlach en oefen lachen.
– Tel de dingen die je gelukkig maken. Maak letterlijk een lijst. De simpele taak van de positieve dingen in je leven te bekijken helpen je afstand te creëren van de negatieve gedachte, welke een obstakel zijn voor humor en lachen. Als we verdrietig zijn moet we een stuk meer ons best doen om te lachen.
– Als je mensen hoort lachen, ga ernaar toe! Soms is humor en gelach een privé iets, zoals een gedeelde grap tussen een kleine groep, maar meestal niet. Vaak zullen mensen met alle plezier iets grappigs delen omdat het hun de mogelijkheid geeft er nog een keer om te lachen, en mee te delen in de nieuwe energie die jij aan hun of de groep brengt. Dus volgende keer als je gelach hoort ga er na toe en vraag, ” wat is er zo grappig?”.
– Spendeer meer tijd met grappige, plezierige en speelse mensen. Deze mensen zijn personen die gemakkelijk lachen om ander maar ook om hun zelf. Om de dagelijkse dingen of vreemde situatie’s. Ze vinden routinematig de humor, en hun speelse manier van dingen te bekijken met humor en lachen is aanstekelijk.
– Breng humor in conversaties. Vraag mensen bijvoorbeeld, “wat is het grappigste dat je vandaag is overkomen?” Deze week?” In je hele leven?”

Door een gevoel voor humor te ontwikkelen neem je jezelf minder serieus

Een essentiële taak die ons helpt meer te lachen is jezelf niet te serieus te nemen. We kennen allemaal de serieuze niet zo spraakzame zuurpruim die alles serieus neemt alsof ze leven er van afhangt en nooit eens lacht. Niets plezierigs aan, toch?
Sommige evenementen zijn duidelijk verdrietig en geen gelegenheden voor te lachen. Maar de meeste evenementen in ons leven dragen geen overweldigde sfeer van verdriet of plezier met zich mee. Ze vallen in het grijze gebied, en je leven geeft je hier een keus: Lachen en plezier hebben of toch liever niet?
Manieren om je te helpen de minder serieuze kant te bekijken
Lach naar jezelf toe. Deel je beschamende momenten. De beste manier om jezelf niet te serieus te nemen is door te praten over momenten waar je dat wel deed. Probeer te lachen om deze situatie’s in plaats van je ervoor te schamen, bekijk de humor van een slechte situatie. Zo onthul je de ironie en de absurditeit van het leven.Dit zal de gemoedstoestand verbeteren van jezelf en de mensen om je heen.
Omring jezelf met herinneringen om minder serieus te zijn. Zet een stuk speelgoed op je bureau of in de auto, Een grappige poster op kantoor. Kies een screensaver die iedere keer als je hem ziet je aan het lachen maakt. Lijst foto’s in van jezelf vrienden en of familie van plezierige tijden.
Herinner jezelf eraan, veel dingen in ons leven zijn buiten onze controle, vooral het gedrag van andere mensen. Je probeert misschien het gewicht van de wereld op je schouders te nemen, maar dit is op de lange termijn onrealistische, onproductief, ongezond en zelf egoïstische.
Handel stress af. Stress speelt een grote rol in het verhinderen van plezier en lachen in ons leven.
Kijk naar kinderen en doe ze na. Zij zijn experts in spelen, leven niet te serieus te nemen en te lachen!
Checklist voor goed zin, Als je jezelf overweldigd voelt door een probleem vraag jezelf dan het volgende af:
Is dit het echt waard om overstuur van te raken?
Is dit het waard om andere overstuur van te maken?
Is het echt zo belangrijk?
Is het echt zo slecht? 
Is de situatie niet in orde te maken?
Is het echt mijn probleem? 

Gebruik humor om uitdagingen te overwinnen, en verbeter je leven

De mogelijkheid om te lachen, spelen en plezier te hebben met andere maak ons leven niet alleen plezieriger maar helpt je ook problemen op te lossen, een connectie te maken met andere, en meer creatief te zijn. Mensen die humor als deel van dagelijks leven integreren zullen zien dat het hun verfrist en nieuwe energie geeft. En dat het dit ook doet voor de mensen om je heen en je relatie met deze personen.
Het leven brengt uitdagingen met zich mee die ons kunnen overweldigen, en het beste van ons kunnen nemen. Maar we kunnen er mee spelen door onze verbeelding te gebruiken. Als jezelf het probleem word en je jezelf dus te serieus neemt, kan het moeilijk zijn uit de doos te denken en nieuwe oplossingen te vinden. Maar als je speelt met een probleem kun je het vaak omdraaien, zo kun je het gebruiken om te leren creatiever, en flexibeler met je problemen om te gaan.
Het spelen met problemen lijkt natuurlijk te komen voor kinderen, Als ze gefrustreerd of bang zijn maken ze van hun problemen een spel en zo geven ze zichzelf een gevoel van controle. Door deze controle kunnen ze experimenteren met de verschillende mogelijkheden, om zo nieuwe oplossingen te creëren. Door met andere om te gaan op deze speelse manier, helpt je deze creatieve en productieve denkwijze vast te houden.
Hier een voorbeeld van een dagelijks probleem welke een omkeer maakt door spel en plezier in het leven te brengen.
Roy, een half gepensioneerd zakenman was vol opwinding dat hij eindelijk over de tijd beschikte zich meer op zijn grootste te richten, golf. Maar hoe meer hij speelde hoe minder plezier hij er nog in terug vond. Alhoewel zijn vaardigheden in het spel er enorm op voorruit waren gegaan, werd hij kwaad op zichzelf voor de kleinste fouten. Roy realiseerde zicht toen dat zijn golf partners zijn stemming beïnvloede. Vervolgens besloot hij niet meer te spelen met mensen die het spel te serieus namen. Door te spelen met mensen die minder gefocust zijn op een score en meer op het spel en het plezier was hij minder kritische voor zichzelf. Nu is het golven eindelijk zo plezierig als dat Roy zich had voorgesteld, en hij scoort beter zonder harder te werken. Zijn positieve kijk op dingen verspreid zich van de golfbaan ook naar andere aspecten van zijn leven waaronder ook zijn werk..
Als lachen en humor een geïntegreerd deel van je leven word zal je creativiteit bloeien en dit zal je helpen dagelijks nieuwe ontdekkingen voor plezier met vrienden, collega’s, kennissen of geliefde te vinden. Humor brengt je naar een hoger niveau. Hier bekijk je de wereld vanuit een meer relaxter,  positiever, creatiever, en plezieriger perspectief , waar je meer in balans met jezelf bent.

 

Menu